"Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska považuje dodržiavanie
kritéria 15 m2 na jedného zákazníka v interiéri reštaurácií, ktoré bolo
definované v opatrení ÚVZ v súvislosti s rozhodnutím krízového štábu o
spustení tzv. 4 fázy uvoľňovania ekonomiky, za neopodstatnené a
kontraproduktívne," uviedol vo štvrtok generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.
Mnoho prevádzkovateľov reštaurácií sa spoľahlo na vyjadrenia členov
krízového štábu a otvorilo svoje prevádzky v zmysle takto deklarovaných
režimov. "Po oboznámení sa s obsahom Opatrenia ÚVZ SR však ostali
prevádzkovatelia zaskočení požiadavkou, ktorá sa doteraz neuplatňovala
ani v prípade letných terás a je kontraproduktívna," zdôraznil
Harbuľák. Obmedzenie počtu zákazníkov podľa výmery podlahovej plochy
totiž výrazne znižuje počet zákazníkov v reštauráciách. "Pravidlo
nedáva logický význam v kombinácii s určenými minimálnymi rozstupmi
stolov a zákazníkov, čo považujeme za dostatočné na elimináciu prenosu
prípadného ochorenia," zdôraznil šéf asociácie.
Podľa prevádzkovateľov reštaurácií takto definované prevádzkové režimy
pre zariadenia verejného stravovania neznamenajú pomoc a uvoľňovanie,
ale naopak, pre mnohé podniky môžu byť poslednou kvapkou v rozhodovaní o
prepúšťaní zamestnancov a ukončení ich činností.
"AHRS preto žiada krízový štáb, aby urýchlene prehodnotil
uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania.
Zároveň žiadame všetkých kompetentných, aby včas a s predstihom
zverejňovali dôležité informácie o uvoľňovaní ďalších služieb cestovného
ruchu, aby mali podnikatelia v hotelierstve a gastronómii dostatok času
na oboznámenie a prípravu prevádzky," dodal Harbuľák.